ANBEFALTE HISTORIER

Pressemeldinger og siste nytt

ANBEFALTE HISTORIER

Pressemeldinger og siste nytt

Hemmeligheter fra AB InBevs hjemmebryggere

16.04.2019

Ikke alle liker å ta med seg arbeidet hjem. Men for mange hos verdens største ølbrygger er ingenting gøyere enn å tilbringe helgen med å lage sitt eget øl. For ti år siden begynte Anheuser-Busch (A-B) Home Brewers Group å møtes for å bytte oppskrifter, få tips fra kollegaer som er bryggerimestere, og til og med dele ingredienser med andre lokale entusiaster. Tre medlemmer er nå klare til å avsløre de største suksessene og feilene sine samt komme med tips til alle som er klare til å prøve seg på brygging av sitt eget øl.

Hvordan startet du med hjemmebrygging?
Gene Thompson, prosessingeniør brygging: Det hele startet på grunn nevøene mine. Under en helg i ferien foreslo de at vi burde prøve å lage vårt eget øl. De antok at dette var noe jeg kunne, siden jeg jobber på et bryggeri. Jeg bare lo av dem, men neste dag ga de meg en sjekk slik at vi kunne komme i gang! Så jeg gjorde mine egne undersøkelser, og brukte deretter fem uker på å konfigurere oppsettet mitt.

Tyler Benson, kjeleoperatør: Jeg begynte reisen min kun bevæpnet med en kopi av John Palmers «How to Brew», en 15-minutters instruksjonsvideo, en ertegrønn elektrisk ovn jeg hadde funnet ute på gaten, og en flyttbar vask i kjelleren. Første gang jeg brygget var St. Patrick’s Day i 2014 – en irsk stout selvsagt.

Robb Jeffrey, opplæringsspesialist for bryggeriopplevelser: Jeg hadde jobbet i ølbransjen siden jeg var ferdig på skolen, og etter at jeg fikk jobb hos A-B, begynte jeg å lære mer om bryggeprosessen og -ingrediensene for å heve kunnskapsnivået mitt. Hjemmebrygging får meg til å verdsette den kunsten det er og den vitenskapen som må til for å lage øl i stor målestokk. Jeg er nå en sertifisert Cicerone® og leder A-B Home Brewers Group.

Hva er det beste brygget du noen gang laget?
Tyler: Akkurat nå er jeg mest stolt av min engelske bitter, som jeg kaller Union Jacked. Den fikk prisen «Best i konkurransen» under den årlige konkurransen for gruppen vår og er en av de første oppskriftene jeg skrev. Det viser at en oppskrift ikke trenger å være komplisert for å være god.

Gene: Min Maple Vanilla Milkshake Stout fikk andreplass under den årlige konkurransen til gruppen vår. Den består av fire forskjellige typer malt – torads, München, karamell og sjokolade – melkesukker (laktose), lønnesirup og vaniljebønner fra Tahiti og Madagaskar.

Robb: Jeg har fått mye skryt for min Smoked Porter, laget med bygg trukket i eplejuice, som jeg røyket selv. De fleste som har smakt den, sier at den har god smak uten å være altfor røykaktig.

Hva er en av de største bryggefeilene du har gjort?
Robb: Jeg brygget en Honey Wheat Ale som fermenterte altfor lenge. Flasken sprutet som en fontene da jeg åpnet den. Den smakte godt, men det var ikke mye igjen i den etter åpning!

Tyler: Min første originale oppskrift var en katastrofe. Jeg hadde sett for meg en honningøl med klar rød farge og hadde lest at du kunne legge til hakkede rødbeter etter første fermentering for å få en nydelig rød farge, men ikke rødbetesmak. Løgn! Jeg traff ikke med tettheten heller, så den var kun 10 % øl. Jeg hadde i hovedsak brygget rødbetevin. Det var noen tøffe liter å komme seg gjennom.

Gene: Jeg laget en rød øl sist sommer, der jeg ved et uhell hadde sugd Star-San-håndsprit fra utblåsningsbøtten inn i fermentoren. Jeg måtte helle ut hele brygget.

Hva ser du etter i en øl?
Gene: Den bør være i profil og ha en deilig aroma og avrundet smak, uten ettersmak. Den bør også være frisk – ikke doven, oksidert eller papiraktig.

Tyler: Jeg liker noe årstidsbasert med en god smak som jeg kan nyte. Fremfor alt må den være forfriskende. Jeg ønsker det «ahhh»-øyeblikket etter min første store slurk.

Robb: Jeg setter stor pris på en øl i klassisk stil, brygget til perfeksjon, med en ren smak og få eller ingen usmaker.

Hva er ditt råd til førstegangsbryggere?
Gene: Lær deg den grunnleggende vitenskapen bak bryggeprosessen – ting som meskingstemperaturer, hva gjær gjør og hvordan du får brygget til å trives. Og pass på at du alltid, alltid, alltid steriliserer utstyret ditt. Bakteriene bare venter på å fortære sukkeret og gi ølet ditt usmaker.

Robb: Begynn med ekstraktbrygging og et bryggesett av middels til høy kvalitet. Du kan forsøke deg på brygging med korn når du er klar for det og har råd til det ekstra utstyret du trenger. Jeg anbefaler også «Beer Smith»-appen på det sterkeste, slik at du kan lage og lagre gode oppskrifter som oppfyller spesifikasjonene nesten hver eneste gang.

Tyler: Det er lett å la seg rive med og bruke tusenvis av kroner på utstyr i begynnelsen. Du kan begynne enkelt, for mye mindre enn det. Når du er sikker på at dette er noe for deg, kan du oppgradere til tapping på fat – det er mye mer tidseffektivt. Det viktigste er hva Charlie Papazian (forfatteren av boken «The Complete Joy of Home Brewing») sa: «Slapp av. Ta det med ro. Nyt en hjemmebrygget øl!»

Arkiv